Életérzés Palackba Zárva


10 dolog, amit érdemes tudnod a pezsgőkről

2013.08.21 12:01

10 dolog, amit érdemes tudnod a pezsgőkről

Tanulj és kóstolj profikkal a Pezsgő Világ fesztiválon

 

Gondolkoztál már rajta, hogyan beszélnéd rá barátaidat egy pohár finom pezsgőre? Ha a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak az édes pezsgőre, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy a minőségi pezsgőket is felfedezzék. A Pezsgő Világ  III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bar Hotelben felsorakoztatunk sok-sok meggyőző érvet a hazai top pezsgőktől egészen a luxusmárkákig. Addig is néhány tipp, miért érdemes minden alkalomra, minden napszakban gondolnod erre az alternatívára. Például azért, mert tele van meglepetésekkel.

 

  1. Egy champagne akár 50-100 féle borból is készülhet, különböző területekről és szőlőfajtákból, akár 10-15 különböző évjáratból házasítják össze a borokat. Mivel a szélsőséges időjárás miatt az évjáratok gyakran különböző minőségű termést adnak, ezért a pincemesterek fő küldetése,  hogy minden évben tartalékokat képezzenek, majd házasításkor – az aktuális szürettől függetlenül – legjobb tudásuk szerint ugyanazt az ízvilágot, ugyanazt a stílust kreálják meg a rendelkezésre álló borokból, amit rajongóik világszerte megszokhattak. Mintha Coco Chanel elhíresült mottóját követnék; „A divat változik, de a stílus örök”.
  2. Champagne-ban nem tilos a fehér és vörösborok házasítása, sőt, a legtöbb ház, például a Moët & Chandon is így készíti rosé pezsgőit. Ugyanakkor a másik elterjedt módszere, a ’saignée’ is sok követőre talált, például a Laurent-Perrier Rosé Brut tétele is úgy készül, hogy a kékszőlő levét préselés után rövid ideig még a szőlő héjával együtt áztatják, ami – hasonlóan, de kevésbé intenzíven a vörösbor készítéshez – megszínezi a mustot.
  3. 15 literes és közel 40 kg – ezek a legnagyobb pezsgősüveg paraméterei, amely a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz. Itthon a Vincent pezsgőpincészetnél is találkozhatunk óriás palackokkal, náluk a legnagyobb … literes. De praktikus okokból ha tehetjük, válasszuk inkább a magnum, vagyis 1,5 literes palackokat, a szakértők szerint ugyanis ez az a palackméret, amely a legideálisabb a pezsgő érlelési folyamatához.
  4. A pezsgőket legjobb egy éven belül elfogyasztani, az idő ugyanis már megtette dolgát a hűs pincék mélyén. Egy nem évjáratos tételt Champagne-ban minimum 15 hónapig, egy évjáratost pedig minimum 3 évig érlelnek a palackban, de a különleges minőségű, kizárólag kiemelkedő évjáratokban készített Cristal vagy a Dom Pérignon esetében ez eléri a 5-8 évet is. Természetesen ha ilyen minőségű champagne-hoz jutsz, akkor azt még több évig is megőrizheted, de ez esetben 11-15 fok között, mérsékelten nedves és sötét helyen javasolt tárolni. Márkus György, a Pezsgő Világ előadója sokat tudna mesélni a pezsgők eltarthatóságáról, neki volt szerencséje egy több mint 170 éves, hosszú évtizedeken át a Balti tenger mélyén pihenő champagne-t is megkóstolni.
  5. A pezsgőt jéggel és vízzel a legkönnyebb a tökéletes 6-10 fok közötti hőmérsékletre hűteni. A mélyhűtő helyett ehhez egy jégvödörre lesz szükség. A jeget és vizet fele-fele arányban használjuk, mert így a leghatékonyabb a hőcsere; a jég gyorsan lehűti a vizet, az pedig a palackot és ehhez mindössze 30 perc elég lesz.
  6. Ne pukkanjon, hacsak nincs szilveszter! Ha igazán profin szeretnéd felbontani a pezsgőt és már túljutottál a drótkosáron, akkor döntsd meg kissé az üveget a nyakát kifelé tartva. Egyik kezeddel a dugót tartva, a másikkal a palack alját fogva ne a dugót, hanem a palackot kezdd el lassan forgatni – közben a másik kezeddel végig a dugót biztosítva, nehogy idő előtt kirepüljön. Ha sikerül a végén egy elegáns szisszenéssel zárni a műveletet, akkor egészen biztos, hogy jól csináltad.
  7. A flőténél még a borospohár is jobb. A keskeny és magas pezsgős flőte nagyon szépen megmutatja a buborékokat, de sajnos csak minimálisan élvezhetjük belőle a bor illatát, mert szűk és a pohár fala is párhuzamos. A legjobb, ha a dekoratív, széles és öblös poharat is elfelejtjük. Bár a franciák szerint ezek formája tökéletes, hiszen állítólag Marie Antoinette (vagy Madame Pompadour, esetleg Josephine császárné) bal keblének formája inspirálta, sajnos sem az aromák, sem a buborékok megőrzése szempontjából nem ideális (legfeljebb koktélokhoz, vagy ha pezsgő piramist építünk). Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgős vagy boros pohárral sokkal jobban járunk, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. (De vigyázat, abba a hibába ne essünk bele, hogy körben pörgetjük az italt, mert így könnyen elillan a szénsav tartalma.)
  8. A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória, egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal, mivel legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehérboroknál, hiszen épp a könnyedsége, eleganciája miatt szeretjük. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát ha a brut (vagy extra brut, brut nature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra-dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 6-12 grammról már 17-32 grammra nő.
  9. A pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei, például antioxidánsban (polifenolokban) gazdag, feltételezik, hogy mérsékelt fogyasztása segít stroke, Alzheimer- vagy Parkinson kór esetén, sőt, nemrég nyugdíjasokon kezdték kutatni, mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében. Mireille Guiliano, A francia nők nem híznak című bestseller szerzője pedig ásványi anyag (magnézium, kálium, cink és lithium) tartalmának tulajdonítja előnyös hatásait. De vigyázat, a buborékoknak köszönhetően az alkohol felszívódása gyorsabb, így időben le kell lassítanunk, hogy a mérsékelt, napi két egységnyi alkoholt ne lépjük túl – ez a határ szűk két pohár, 175 ml pezsgőnek felel meg.
  10. Egy pohár pezsgő reggeli is belefér az etikett szerint. A buborékos ital nem csak a csillogó fogadások, ünnepi alkalmak és éjszakába nyúló partik itala. Marie Antoinette már a 18. században bevezette, hogy reggelente elfogyaszt egy pohárral és ezt a szokást később Marilyn Monroe is tovább ápolta. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap vagy épp még tovább az ágyban maradj pároddal. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.

—————

Vissza